Proč je důležité, aby byla káva čerstvá

2. května 2013 v 18:05 |  Jídlo a potraviny
Čerstvost kávy je pro její chuť klíčová, a to hned ve dvou směrech.

Jednak je důležitá čerstvost zelených kávy, tedy jak dlouhá doba uplynula od jejich sklizně do spracování. I ta nejlepší kávová zrna ztrácejí příliš dlouhým skladováním své chuťové přednosti. Protože doba sklizně se v jednotlivých oblastech liší, nenajdeme v kvalitních obchodech výběr kávy ze všech oblastí jejího pěstování.
Zatímco zelená kávová zrna vydrží čerstvá několik měsíců, pražená káva vydrží čerstvá v horizontu týdnů, v optimální kvalitě zhruba 2 až 3 týdny. Později kávová zrna začínají oxidovat a ztrácí své chuťové vlastnosti.
A mletá káva vydrží čerstvá maximálně hodiny, proto by se měla mlít bezprostředně před přípravou.
Další články:
Kvalitní čaj působí jako lék i zdroj potěšení. Je prokazatelné, že pití čaje prospívá zdraví.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Aktuální články

Reklama