Havajská káva zachutnala africkému broukovi

16. ledna 2012 v 8:31 |  Příroda
Ráj všech příznivců kvalitní kávy se v současné době dostává do ohrožení. Oblast Kona na ostrově Havaj je jediným místem, na kterém se pěstuje podle mnohých znalců nejlepší druh kávy.

Avšak havajské kávové plantáže a s nimi i havajská káva jsou ohroženy invazí nebezpečného škůdce. Tento brouk pochází z Afriky a nikdo neví, jak se na Havaj dostal. Není větší než semínko kmínu, ale na mnoha plantážích ničí celou úrodu.
Tento brouk klade vajíčka přímo do plodu kávovníku. Napadená zrna zůstávají při peckování na hladině v kádích. Vyhodí se až pětina přivezených plodů.
Pás třiceti kilometrů kolem západního pobřeží havajského Velkého ostrova, ve kterém najdeme stabilní počasí, úrodnou sopečnou půdu a dlouhou tradici, které společným vlivem dělají ze zdejší kávy jednu z nejvyhledávanějších na světě. Káva Kona je vyhlášená nízkou hořkostí, mírnou kyselostí, je bohatá, lahodná, nemá pachuť.
Tématické stránky: Japonci a káva - nejen čaj je si získal v Japonsku oblibu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Aktuální články

Reklama